• Shavasana m. Elise Jansen

Hva er Mindful Restorative Yoga?

Av Elise Jansen

Restorative Yoga er kanskje helt annerledes enn noe du har prøvd før. Det kan være at du nesten ikke beveger deg i denne yogatimen. Muligens vil du kun utføre 3-5 øvelser i løpet av et 90 min klasseforløp. Restorative Yoga handler om å slappe av og gire ned. Nervesystemet og dens avspenningsrespons står sentralt sammen med god og behagelig støtte for kroppen. Du er ment til å tilpasse hver stilling din kropps behov for komfort i hver stilling for å kunne oppnå dyp hvile og restitusjon. Det tas i bruk en del utstyr som blant annet tepper, puster, bolstre, stopper, klosser og øyeputer..

Restorative yoga er ikke tilegnet en egen yogastil men finnes i flere versjoner avhengig av lærer, land og bakgrunn. Den mest utbredte formen for Restorative Yoga har sitt opphav i Iyengar yoga og har fått stor popularitet gjennom en av deres viktigste senior lærere – Judith Hanson Lasater. Hun sier dette om restorative yoga:

«Restorative yoga is active relaxation. It makes use of props to create positions of ease and comfort that facilitate relaxation and health»

Judith Hanson Lasater

Yoga for nervesystemet

Ofte omtales denne yogaformen som «yoga for nervesystemet». Selv om nervesystemt spiller en rolle i alt vi gjør så brukes visse mekanismer i Restorative Yoga. Mekanismene som brukes skreddersys for at kropp og sinn skal bevege selg fra stress- til avspenningsrespons. For å opp nå dette stilles det visse krav til utførelsen og rammene for å utføre Restorative yoga – her er noen av de viktigste:

  • RO – vi utfører disse stillingene med kroppen i dyp avspenning og ro
  • STILLHET – stillheten gir rom for viktige prosesser i kropp og sinn – vi lever konstant i lydforurensning jmf. WHO
  • MØRKE – lar synsnerven få pause sammen med de delene av hjernen som produserer gode (og dårlige) stresshormoner
  • VARME – gir avspenning i den fysiske kroppen og dyp komfort
  • TRYGGHET – gir deg rom til å bare hvile i ren eksistens – uten å være på vakt eller passe på
  • BEHAG – når gav du deg selv sist luksusen av radikal selvivaretakelse og egenomsorg?

«As class starts, most people are a little twitchy, but after about 15 minutes, there’s a shift. You have no ambition to move or curiosity about the sounds that occur outside you, This deep relaxation and inward attention is known in yoga texts as pratyahara—a conscious withdrawal from the senses. That’s the state where you’re resting in your true self»

Judith Hanson Lasater

Restitusjon av den fysiske kroppen

I idrettsverden er restitusjon en livsnødvendighet for å kunne prestere optimalt. Med dagens høye tempo, både for kropp og sinn, har vi glemt at dette gjelder også for å balansere ut stress i hverdagen. Vi «angriper» ofte stress og spenninger ved å utøve flere aktiviteter, selv om det vi trenger er hvile og tilstedeværelse i øyeblikket.

Selv om denne yogastilen preges av avspenning så har den også en dyp effekt på muskler og bindevev. Yogastillingene settes opp ved hjelp av utstyret og virker som en slags støpeform for kroppen. Selv om Restorative Yoga handler om å mykne fremfor å strekke så vil den kunne løse opp i dype spenninger som ikke lar seg manipulere ved aktiv tøyning. For å kunne være sikker på at kroppen åpnes fremfor å strekkes unngås all form for ubehag og utstyret tilpasses individuelt for å oppnå nettopp dette. Resultatet er en åpnere mer balansert kropp med et mer hydrert bindevev (myofascia). Dette vekker de nevrologiske koblingene og mappingen mellom kropp og hjerne som gir en økt opplevelse av handlingskraft og styrker immunforsvaret – slettes ikke dårlig effekt altså!

Mindfulness og Restorative Yoga

Når du gjør restorative yoga er det rom og tid til å vende oppmerksomheten innover – både i fysiske fornemmelser, tanker og følelser. Være helt tilstede i deg selv uten å kritisere, forsøke å endre eller dømme. Mindful Yoga er å være fullt tilstede i det som skjer fra øyeblikk til øyeblikk gjennom pusten, bevegelsen og sinnet. Være oppmerksom på fornemmelsene i kroppen når du beveger deg, være oppmerksom på alle følelser som forventninger, behag eller ubehag og uten å dømme eller ha forventninger. Kunne merke gjentagende mønstre og tendenser med samme holdning og møte det hele med respekt, kjærlighet og egenomsorg. Og når tankene beveger seg og vandrer bort fra intensjonen om å være tilstedet så kan man flytte oppmerksomheten tilbake til pusten – med pusten som anker og kjernen av oppmerksomheten!

Kommende arrangementer: